Údržba zeleně
- stříhání, pletí, odvoz bioodpadu
Řez ovocných stromů
- řez ovocných stromů vychází z odborných poznatků Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která provádí nejdelší zahradnický výzkum v České republice
Řez podle vývojových období
- výchovný řez (do období dospělosti např. u jabloní 5 – 12 let, třešní 3 – 6 let) – podporuje zakořenění, růst a vytvoření pevné, stabilní a krásné koruny
- opravný řez – při zanedbání nebo nesprávném výchovném řezu
- udržovací řez (průklest) – přispívá k pravidelné plodnosti, kvalitnímu ovoci, dobrému zdravotnímu stavu, omezuje vznik chorob a působení škůdců
- zmlazení stromů – prodlužuje životnost, pravidelnější plodnost, zlepšení zdravotního stavu
- kácení odumírajících ovocných stromů
Kdy a co řežeme?
- řez zimní ve vegetačním klidu (leden – březen) – podpora růstu (období mladosti) a plodnosti (období dospělosti):
– jádroviny (např. jabloně, hrušně),
– drobné ovoce (např. angrešt, rybíz, maliník),
– skořápkoviny (např. líska obecná).
- řez jarní na začátku vegetace (březen – květen) – podpora růstu (období mladosti) a plodnosti (období dospělosti):
– peckoviny (např. třešně, višně, švestky, broskve, meruňky).
- letní řez a zaštipování (červen, červenec) – ztlumení růstu, podpora plodnosti (období dospělosti)
specifický řez ořešáku (květen, červen) – při délce letorostů 5 – 10 cm