Údržba zeleně

  • stříhání, pletí, odvoz bioodpadu

 

Řez ovocných stromů

  • řez ovocných stromů vychází z odborných poznatků Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která provádí nejdelší zahradnický výzkum v České republice

 

Řez podle vývojových období

  • výchovný řez (do období dospělosti např. u jabloní 5 – 12 let, třešní 3 – 6 let) – podporuje zakořenění, růst a vytvoření pevné, stabilní a krásné koruny
  • opravný řez – při zanedbání nebo nesprávném výchovném řezu
  • udržovací řez (průklest) – přispívá k pravidelné plodnosti, kvalitnímu ovoci, dobrému zdravotnímu stavu, omezuje vznik chorob a působení škůdců
  • zmlazení stromů – prodlužuje životnost, pravidelnější plodnost, zlepšení zdravotního stavu
  • kácení odumírajících ovocných stromů

 

Kdy a co řežeme?

  • řez zimní ve vegetačním klidu (leden – březen) – podpora růstu (období mladosti) a plodnosti (období dospělosti):

– jádroviny (např. jabloně, hrušně),

– drobné ovoce (např. angrešt, rybíz, maliník),

– skořápkoviny (např. líska obecná).

  • řez jarní na začátku vegetace (březen – květen) – podpora růstu (období mladosti) a plodnosti (období dospělosti):

– peckoviny (např. třešně, višně, švestky, broskve, meruňky).

  • letní řez a zaštipování (červen, červenec) – ztlumení růstu, podpora plodnosti (období dospělosti)

specifický řez ořešáku (květen, červen) – při délce letorostů 5 – 10 cm